Günümüzde halen gizemini koruyan ve içinde sayısız sır barındıran bu kayıp şehirleri keşfetmek, bir bulmacayı adım adım çözdüğünüzü hissettirecek ve heyecan dolu bir serüvene atılmanızı sağlayacak. Kimileri belki gerçekliği hala tartışılagelen bir efsaneden ibaret ama çoğu da keşfedilmeye değer birer seyahat rotası! İşte geçmişleri ve kalıntıları ya da efsaneleri ile sizi büyüleyecek kayıp şehirler…
Dünyanın dört bir yanına seyahat edip, var olan belli başlı güzelliklerin tadını çıkarmak bir harika! Ama seyahatten daha fazlasını bekliyorsanız gizem ve macera dolu yolculuklara ne dersiniz? Eğer cevabınız evetse farklı ülkelerden onlarca kayıp şehirler keşfedilmek için sizi bekliyor!
1. Tümüyle Gizemini Koruyan Kayıp Kıta: Atlantis
Dillere destan kayıp kıta Atlantis Platon’un hikayelerinde geçiyor. Buna dayanarak pek çok bilim insanı Atlantis’in aslında var olduğunu ama dönemin doğal afetleriyle yok olmuş olabileceğini söylüyor. Buna karşı olanlar da Atlantis’in, Platon felsefi teorilerini kanıtlayabilsin diye ortaya atılmış bir mit olduğunu söylüyor. Acaba Atlantis ve o büyülü, ütopik atmosferi gerçekten var mıydı, yoksa bunlar sadece birer masaldan mı ibaretti?
2. O Bir Dünya Harikası Aynı Zamanda: Macchu Picchu
Macchu Picchu, dünya harikaları arasında sayıldığından pek çok kişi tarafından biliniyor. Bu şehir kendine hayran bırakacak güzelliğinin yanı sıra acıklı bir hikayeye de sahip. İmparator Pachacuti için yapılan şehrin ömrü, hak ettiği kadar uzun sürmemiş. M.Ö. 1450 yılında yapılan bu harikulade yapı, M.Ö. 1532 yılında İspanyolların bölgeyi fethetmesiyle yerle bir olmuş. Kalıntıları bile yeterli! Macchu Picchu, dünya üzerinde hala en çok ziyaretçi alan yerlerden biri.
3. Asın Bayrakları Sırada Göbekli Tepe Var!
Şanlıurfa’nın Örencik Köyü’nde bulunan Göbekli Tepe, kayıp şehirler listemizde şu ana kadarki en eski yapı. Tarihi tam olarak M.Ö. 9600 yılına dayanıyor, siz hiç bu kadar eski bir şehir duymuş muydunuz? Göbekli Tepe tarihin en eski tapınağı.Yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen bilgilere göre Göbekli Tepe’den genellikle oval, dairesel yapılar çıkarılıyor. Bu da bu bölgenin yaşamak için değil, dini sebeplerle kullanıldığını düşündürüyor.
4. Hindistan’ın Gizli Bahçesi: Harappa Uygarlığı
Hindistan gibi mistik bir ülkenin tek bir şehrinden söz etmek haksızlık olurdu! Bu ülke, tarihin tozlu sayfalarında yerini almış pek çok uygarlığa ev sahipliği yapıyor. İndus Vadisi Uygarlığı olarak da bilinen Harappa Uygarlığı 1052’den fazla şehirden oluşmuş. En parlak döneminde ise 5 milyon kişinin yaşadığı düşünülüyor. İndus’taki şehirler şehir planlamacılığı, kentsel çevre tasarımı ve alan kullanımı ile ilgili teknik ve siyasi yöntemleri ile dikkat çekiyor. Bunlardan bir tanesi Kalibangan. Rajasthan eyaletinde bulunan Kalibangan’ın en dikkat çekici özelliği ateş sunakları! Ateş sunakları bu dönemde tanrılara kurban edilecek hayvanları yakmak için kullanılmış. İndus’un gizemli şehirlerinden Lothal, tarihte en çok kazı çalışması yapılmış kayıp şehirlerden biri. Şehrin müthiş bir planlama dehasıyla tasarlandığı gerçeği, onu daha da gizemli kılmaya yetiyor da artıyor! Suyun altında kalmış bir şehir size de cazip geliyorsa Dwarka batık şehrini de Hindistan’da bulabilirsiniz!
5. Oh Mis… Tunç Çağı’ndan Bugüne Yıkanabiliyoruz: Mohenjo Daro
1922 yılına kadar keşfedilmeyen bu gizemli şehir, yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkıyor ve bu gizemli şehir de İndus Vadisi’nin en büyük şehirlerinden biri! Bu şehrin planlı ve düzenli mimarisinin içinde en çok göze çarpan yapı ise Büyük Hamam. Bu da temizliğin her dönemde önem verilen bir unsur olduğunu bize apaçık gösteriyor.
6. Filmini İzleyenler Bilir: Persepolis
Heybetli heykeller, su kanalları, kralların dev sarayları, uçsuz bucaksız verimli bir arazi… M.Ö. 600’ler civarında kurulan Persepolis, kayıp şehirler arasında apayrı bir yere sahip. Uzun yıllar boyunca tüm dünyanın göz bebeği olan, nadide ve göz kamaştırıcı bir şehir olarak görülen Persepolis’in kaderi ise biraz talihsiz. Büyük İskender tarafından M.Ö. 330’de yakıldığı bilinen şehir, İran İslam Devrimi sırasında oldukça fazla zarar görüyor. Geriye kalan heykel ve yapılar da böylelikle yıkılıyor.
7. Aniden Kaybolup Sırra Kadem Bastı: Heracleion
Mısır’ın kayıp şehirlerinden olan Heracleion, 2000 yılında Fransız bir arkeolog keşfedene kadar izi sürülemeyen bir şehirdi. Tesadüfen bulunan bu şehir, varlığı konusunda bile tartışmalara sebep oluyordu. Doğal afetler sonucu ortadan kaybolduğu anlaşılan Heracleion şehrine ait, tek kelime ile büyüleyici kalıntılar suyun altında bulunuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılıyor ki, yüzyıllarca gizli kalan bu şehir aslında Mısır’ın giriş kapısı olacak kadar büyük bir öneme sahip!
8. Çok Uzaklardan Göz Kırpan Kayıp Şehir: Caral
Güney Amerika kıtasının Peru ülkesinde yer alan Caral şehri keşfediliyor ancak bu şehirden savaş kalıntıları, silahlar veya savaş sonucu ölmüş insan fosilleri çıkmıyor. Sakin bir yaşam sürüldüğü varsayılan Caral şehri, bu gizemli şehirler arasından sanata düşkünlüğü ile sıyrılıyor. Bu şehrin tarihi ise epey geriye dayanıyor, M.Ö. 2600 yılına! Üstünü kaplayan kumlar sayesinde yüzyıllar boyu yapılarını koruyabilen bu gizemli şehir, çok değil yalnızca 20 yıl kadar öncesinde keşfedildi!
9. O Görkemli Atı Unutmak Mümkün Mü: Troya
1870 yılında keşfedilen efsane şehir Troya, destansı bir savaşa ev sahipliği yaptı. Bu efsanenin en önemli parçası, hepimizin bildiği gibi şehrin içine gizlice girebilmek için yapılan devasa bir tahta at! Pek çok eşsiz şiire ve filme konu olan bu şehir ve bu mistik yapı, her yıl oldukça fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor.
10. Pompeii’nin Tozlu Hikayesini Duymayan Kalmasın!
Kayıp şehirler denince sizce de akla Roma İmparatorluğu’nun antik şehri Pompei gelmiyor mu? Hepimiz mutlaka bir yerlerden bu şehrin hikayesini duymuşuzdur ancak kısaca bahsedelim. Volkanik bir patlama sonucu ince bir kül tabakası altında kalan bu şehir aslında bir bakıma şanslı. Çünkü volkanik kül bölgedeki yapıları korumuş ve nemli kalmasını sağlamış. Geriye kalan izler, Pompei’nin tüm sırlarını insanlığın huzuruna bonkörce sunuyor…
11. Mağaraların Arkasından Kendini Gösterdi: Mesa Verde
Gizemli hikayeler ile dolu Amerika’nın Colorado eyaletinde bulunan Mesa Verde, yer seviyesinden yüksekte bulunan bir vadinin tepesine inşa edilmiş bir köy. Pueblo halkı tarafından oluşturulduğu bilinen bu köyde evler, mağaraların içlerine gizlenmiş. Kapı ve pencereleri T şeklinde inşa edilen şehrin ismi, İspanyolca dilinden geliyor. İspanyolca dilinde yeşil masa anlamına gelen bu antik şehrin, bölgede çokça ağaç olmasından kaynaklı bu ismi taşıdığı tahmin ediliyor. 1300 yılı sularında terk edildiği bilinen şehrin niye terk edildiği ise hala bilinmiyor! Kalıntıları günümüze ulaşan bu şehri görmek isterseniz Colorado eyaletindeki Mesa Verde Milli Parkı’nı ziyaret etmelisiniz.
12. Sadece Bir Adım Uzaklığımızda Keşfedilmeyi Bekliyor: Helike
Yunanistan’ın Ahaya bölgesinin ünlü şehri Helike, kayıp şehirler arasında yerini alıyor. Helike o zamanlarda bölgenin ekonomik, kültürel ve dini merkezi görevini görüyordu. Bu muazzam şehrin sonunu korkunç bir tsunamiyi takip eden şiddetli bir deprem hazırladı. M.Ö. 373 yılında şehir sular altında kaldı.
13. Bilinmedik Diyarlarda Gizli Kalmış Petra
Ürdün’ün gül rengi şehri Petra, keşfedilmemiş bir güzelliğe sahip kayıp şehirler arasında! Bu şehir yüzlerce yıl Batı dünyasından gizli tutulmuş, ta ki bir turist gizlice bu bölgeye girene kadar. Şehir M.Ö 312 yılında kurulmuş. Fakat kurulduktan sonra doğal afetler ve insan müdahaleleri sonucunda eski önemini kaybetmiş. Petra’nın gerçek bir efsane olmasının en önemli sebebi ise El Hazne. Çölün ortasında bulunan 12 katlı bir mühendislik harikası olan El Hazne’nin sırrı ise hala çözülememiş.
14. Terk Edilmiş Bir Şehir: Memphis
Kayıp şehirler arasında yerini alan Memphis Kahire’nin güneyinde bulunuyor. Efsanelere göre tarihi milattan önce 3000 yılına kadar dayanıyor. Firavun Menes tarafından bulunan ve Nil Nehri’nin girişinde yer alan şehir, yerleşim için iyi koşullara sahip. Giza ile başı çeken bu önemli şehir, Roma İmparatorluğu ile birlikte önemini ışık hızıyla kaybediyor! 4. yüzyılda hristiyanlığın ön plana çıkması Mısır tanrılarının, dolayısıyla şehrin yavaş yavaş terk edilmesine yol açıyor. Bakımsızlıktan iyice harabeye dönen ve Mısırlıların yalnızca inşaat malzemesi almak için kullandığı bu mistik şehir Araplar tarafından işgal ediliyor ve Müslümanlığın merkezlerinden biri haline geliyor.
15. Pakistan’ın Derinliklerinden Taxila
Kayıp şehirle arasında son sırada Taxila, başka bir ismiyle Takshashila geliyor. Bu şehir, kaynaklarda kaya şehir olarak da geçebiliyor. Pakistan’da bulunan bu şehir, jeopolitik konumu nedeniyle çokça medeniyetin eline geçmiş. Oturaklara benzer kayaların belirli bir düzen oluşturması, bu alanın çeşitli öğretiler yapıldığı bir “eğitim merkezi” olarak tahmin edilmesine yol açmış. 1863 yılında keşfedilen bu bölge hala gizemini koruyor desek yeridir.
Efsanevi şehirler medeniyetin, zamanın ve insan ruhunun geçiciliğini hatırlatan gizemli hikayeler bırakarak, kültürler arası köprüler kurmuştur.Sizde bu kültür turlarını seviyorsanız bu turlar tam size göre!